Αυτοάνοσα

 

Το Άρθρο δημοσιεύτηκε από την Όμορφη Ζωή στις 20/02/2023

 

Αυτοάνοσα..

Ο εαυτός σου, εναντίον του εαυτού σου!

 

 

Περίπου 50 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι νοσούν από κάποια Αυτοάνοση Ασθένεια, δηλαδή το 1% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη.

 

Αν ζεις κι εσύ με ένα αυτοάνοσο νόσημα, γνωρίζεις ήδη πολύ καλά ότι μπορεί η καθημερινότητά σου να μοιάζει με μία συνεχή, δυσβάσταχτη μάχη.

 

Ο χρόνιος πόνος, η κόπωση, οι φλεγμονές και η δυσκολία στη βάδιση, είναι μόνο μερικά από τα κοινά συμπτώματα που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική και συναισθηματική  σου ευημερία, εξαιτίας της αυτοανοσίας.

Η αδυναμία δε, να προβλέψεις τις εξάρσεις των εκδηλώσεων της νόσου, όπως και η συνεχής ανάγκη για ιατρική περίθαλψη, σίγουρα δυσκολεύουν την καθημερινότητά σου. Είτε στο να προγραμματίσεις την ημέρα σου και να είσαι λειτουργικός σε αυτή,  όσο κυρίως, στο να μπορείς να απολαμβάνεις την ζωή σου στο έπακρο.

 

Τί είναι τα Αυτοάνοσα Νοσήματα

 

Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να είναι ένα βαρύ φορτίο, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

 

Οι ασθένειες αυτές εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το σώμα από εισβολείς, επιτίθεται από λάθος, σε υγιή κύτταρα του ίδιου του, του οργανισμού.

 

Το αποτέλεσμα, είναι η εξασθένιση του οργάνου που βάλλεται κι αυτό οδηγεί σε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, επηρεάζοντας παράλληλα την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και άρα την υγείας σου.

Οι εκδηλώσεις σε κάθε άνθρωπο, μπορεί είναι πολύ διαφορετικές (ανάλογα με το όργανο το οποίο υφίσταται την επίθεση) και συνήθως εξελίσσονται αργά και με δυσμενή εξέλιξη.

Είναι όμως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα συμπτώματα, με ιατρική παρέμβαση και κυρίως αλλαγή του τρόπου ζωής και σκέψης, μπορείς να τα θέσεις ακόμα και σε πλήρη ύφεση.

 

Πού οφείλονται

 

Δυστυχώς μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιος σαφής εξωγενής παράγοντας, ο οποίος να πυροδοτεί αυτή την επίθεση του ανοσοποιητικού σου, στο ίδιο σου το σώμα.

Οι γενετικοί παράγοντες, έχουν δείξει οι έρευνες, ότι μικρό ρόλο παίζουν στην ανάπτυξη των αυτοάνοσων νοσημάτων. Ακόμη όμως και γι’ αυτές τις περιπτώσεις, συχνά χρειάζεται ένας εξωγενής παράγοντας, για να τους ενεργοποιήσει.

Ένας δεύτερος παράγοντας, είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει ωριμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ατόμου, από την βρεφική μόλις ηλικία.

Ένα ιδιαίτερα θετικό μήνυμα όμως, είναι ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 80% αυτών των ασθενειών μπορούν να αποφευχθούν, διότι οφείλονται σε μεταβλητούς παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι αποκλειστικά και μόνο, με τον τρόπο ζωής σου.

Οι βασικότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη ενός αυτοάνοσου νοσήματος είναι το περιβάλλον, η διατροφή, η ακτινοβολία, ο γενικότερος τρόπος ζωής σου και πιο συγκεκριμένα, η ψυχολογία σου.

Το stress.

Αυτό όμως είναι ενθαρρυντικό, διότι έχεις τη δυνατότητα να εκπαιδεύσεις το νου σου, έτσι ώστε να το διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά.

 

Η ζωή με τα Αυτοάνοσα

 

Η καθημερινότητα μπορεί να είναι δύσκολη και μερικές φορές να χρειάζεσαι να δώσεις μάχη με τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που αντιμετωπίζεις.

Πιθανότατα εμφανίζονται συχνά στο σώμα σου χρόνιοι πόνοι, κόπωση, μυϊκή αδυναμία, φλεγμονές, καρδιολογικές και γαστρεντερολογικές διαταραχές και πολλά άλλα.

Τα συμπτώματα αυτά, πολλές φορές ίσως σε εξουθενώνουν και σε καθιστούν δυσλειτουργικό μέσα στην καθημερινότητά σου.

Εκτός όμως από τα σωματικά συμπτώματα που υφίστασαι, τα αυτοάνοσα νοσήματα δημιουργούν επίσης και βαρύ συναισθηματικό αντίκτυπο, ο οποίος πολλές φορές, δυστυχώς, παραβλέπεται από τους γύρω σου.

Μπορεί να αισθάνεσαι απομονωμένος, καθώς άνθρωποι του περιβάλλοντός σου όπως συνεργάτες, φίλοι ή συγγενείς, μπορεί να μην καταλαβαίνουν την πραγματική έκταση του τί σημαίνει να ζεις με μια χρόνια ασθένεια.

Παράλληλα, η συνεχής ανάγκη για ιατρική φροντίδα και οι απρόβλεπτες εξάρσεις των συμπτωμάτων που βιώνεις, σου προκαλούν αναπόφευκτα, χρόνιο άγχος.

 

Το χρόνιο άγχος με τη σειρά του, προκαλεί εκ νέου εξάρσεις των εκδηλώσεων της νόσου ή μπορεί ακόμα και να πυροδοτήσει την εμφάνιση καινούργιων αυτοάνοσων ασθενειών.

 

 

Ποιο είναι το αισιόδοξο μήνυμα

 

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι έχεις την δυνατότητα να διαχειριστείς ή ακόμα και να απομακρύνεις, τους επικίνδυνους περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη ή επιδείνωση μίας αυτοάνοσης νόσου.

 

Αυτό, μπορείς να το πετύχεις με την ουσιαστική διαχείριση του άγχους σου, τη σωστή διατροφή, την άσκηση, την απομάκρυνση από τοξικά περιβάλλοντα και γενικότερα με το να υιοθετήσεις έναν υγιή και ενδυναμωτικό τρόπο ζωής και σκέψης. Ένα Growth Mindset.

Η «διόρθωση» όλων των παραπάνω συμπεριφορών σου, μπορεί να φέρει πάρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα, είτε στο να «προλάβεις» ένα αυτοάνοσο νόσημα πριν αυτό εκδηλωθεί, είτε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου σου, (παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή) μειώνοντας την ένταση ή και την επανεμφάνισή τους.

Συνεπώς, παράλληλα με τις ιατρικές οδηγίες, όταν καταφέρεις να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου να διαχειρίζεται το χρόνιο άγχος σου, μπορεί με επιτυχία να δημιουργήσεις ένα αληθινό κλίμα ευεξίας και ισορροπίας στη ζωή σου.

 

Η Ψυχική ισορροπία είναι το κλειδί

 

Η εμφάνιση ενός αυτοάνοσου νοσήματος, αποδεικνύεται από έρευνες ότι κατά πάσα πιθανότητα συνοδεύεται από κάποια έντονη αλλοίωση της ψυχικής ισορροπίας σου, η οποία πυροδότησε την ανάπτυξή του.

Αυτό σημαίνει, πως όταν αναγνωρίσεις την πηγή του άγχους σου και το διαχειριστείς αποτελεσματικά, μπορείς να επαναφέρεις και πάλι την ηρεμία στη ζωή σου.

 

Αυτή η ηρεμία, θα γαληνέψει τόσο τη ψυχή όσο και το σώμα σου.

 

Γιατί η ψυχολογία και το σώμα, αλληλεξαρτώνται και αλληλοεπηρεάζονται.

Επομένως:

Όσο τείνεις να παραμένεις σε στρεσογόνα για την ψυχολογία και το σώμα σου περιβάλλοντα ή ακολουθείς έναν αρνητικό τρόπο σκέψης, τόσο η υγεία σου θα βάλλεται, από τον ίδιο σου τον εαυτό.

 

Αντίθετα, όταν υιοθετήσεις έναν υγιή και ενδυναμωτικό τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης της ζωής σου και άρα επαναφέρεις την ηρεμία και την ισορροπία στη ψυχολογία σου, το σώμα σου θα ακολουθήσει και η καθημερινότητά σου, θα γίνεται ολοένα και ομορφότερη.

 

8 τρόποι για να το καταφέρεις

 

Αν βιώνεις κι εσύ μία παρόμοια κατάσταση, παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για το πώς μπορείς να επαναφέρεις την ευεξία στη ζωή σου και να απολαμβάνεις ξανά, την κάθε σου ημέρα.

1.      Ενημερώσου
Σύλλεξε πληροφορίες σχετικά με την ασθένειά σου από αξιόπιστες πηγές (ιδανικά τον θεράποντα ιατρό σου) για να κατανοήσεις τα συμπτώματα, τους παράγοντες που τα προκαλούν ή τα εντείνουν και ποιες θεραπείες υπάρχουν.

2.      Διαχειρίσου το άγχος
Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους σου. Επομένως, χρειάζεται να εκπαιδεύσεις το νου και το συναίσθημά σου, να χαλαρώνουν ώστε να διαχειρίζεσαι το στρες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω Coaching, τεχνικές N.L.P, διαλογισμό, γιόγκα, ασκήσεις βαθιάς αναπνοής κ.α.

3.      Δημιούργησε ένα πλάνο αυτό-φροντίδας
Ενσωμάτωσε υγιεινές συνήθειες όπως η τακτική άσκηση, η σωστή διατροφή, ο διαλογισμός και ο επαρκής ύπνος στην καθημερινότητά σου.

4.      Βρες υποστήριξη
Επικοινώνησε με άτομα που βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες, μέσω ομάδων υποστήριξης. Επικοινώνησε με έναν ειδικό για τη διαχείριση των δυσκολιών που βιώνεις.

5.      Συνεργάσου με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης
Κράτησε τακτική επικοινωνία με το γιατρό σου και άλλους πάροχους υγειονομικής περίθαλψης, για να διαχειριστείς αποτελεσματικά την κατάστασή σου και να κάνεις τις απαραίτητες προσαρμογές στη θεραπεία σου.

6.      Κάνε αλλαγές στον τρόπο ζωής
Προσάρμοσε τον τρόπο ζωής σου έτσι ώστε να βοηθά στη βελτίωση της κατάστασής σου, όπως αποφυγή τοξικού περιβάλλοντος, διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων, διαχείριση του βάρους σου και διακοπή του καπνίσματος.

7.      Προσαρμόσου στις αλλαγές
Η χρόνια ασθένεια μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητά σου, επομένως είναι σημαντικό να παραμένεις ευέλικτος, ώστε να ανακαλύπτεις κάθε φορά, νέους τρόπους προσαρμογής σε αυτή.

8.      Αυτό-συμπόνια και Αυτοπεποίθηση
Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Αναγνώρισε στον εαυτό σου τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις, όμως παράλληλα εστίαζε στις μεγάλες δυνατότητες που κρύβεις μέσα σου.

 

Με ποιον τρόπο

 

Το ταξίδι του καθενός με τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι μοναδικό. Είναι σημαντικό λοιπόν, να βρεις αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσένα και που θα σου χαρίσει την Αυτοπεποίθηση και την Ευεξία που χρειάζεσαι!

Ένα πολύ δυνατό εργαλείο όμως που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να το πετύχεις, είναι οι τεχνικές του N. L. P. (Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού) και του Health Coaching.

Αυτές οι τεχνικές, μπορούν να σε βοηθήσουν σε τεράστιο βαθμό να αναπτύξεις όλες τις παραπάνω αναγκαίες δεξιότητες στη ζωή σου, έτσι ώστε να καταφέρεις να απολαμβάνεις και πάλι τη ζωή και την αυτοπεποίθηση που αξίζεις να έχεις!

Παράλληλα, μέσα από τις θεραπείες Reiki και Quantum Therapy, μπορείς δουλέψεις και σε ενεργειακό επίπεδο, προσφέροντας στο σώμα και την ψυχολογία σου μία άμεση κατάσταση γαλήνης, ισορροπίας και ευεξίας, προωθώντας ταυτόχρονα τον πανίσχυρο μηχανισμό της αυτοθεραπείας του σώματος σου.

 

Η ευεξία, είναι επιλογή!
Αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης σου, αλλάζει η Ζωή σου!
Και μπορείς να το καταφέρεις!

 

Αν θέλεις, είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να πετύχεις κάθε εφικτό στόχο για την υγεία σου, που επιθυμείς και ονειρεύεσαι!

Να είσαι καλά.

 

Δωρεάν Συνάντηση γνωριμίας

Δωρεάν μία online συνεδρία 30 λεπτών

Φόρμα Ραντεβού

Συμπλήρωσε τη φόρμα ραντεβού και θα επικοινωνήσω άμεσα μαζί σου για να προγραμματίσουμε μία δωρεάν online συνεδρία coaching διάρκειας 30 λεπτών.

*κάνοντας εγγραφή δηλώνεις ότι συμφωνείς με τη συλλογή και την επεξεργασία των στοιχείων σου, σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.

Newsletter

Κάνε την εγγραφή σου στο newsletter για να λαμβάνεις όλα τα νέα μου άρθρα κατευθείαν στο email σου.

*κάνοντας εγγραφή δηλώνεις ότι συμφωνείς με τη συλλογή και την επεξεργασία των στοιχείων σου, σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.

Scroll to Top