Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και πώς να τα διαχειριστείς
Πάμε να γνωρίσουμε από κοντά τί είναι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, ή ασθένειες που εμφανίζουμε όλοι μας κατά καιρούς, χωρίς εξαίρεση.
Ψυχοσωματικά και παθολογία
Όποτε βιώνουμε στρεσσογόνες καταστάσεις, οργανικά ή ψυχικά, αυτό εκδηλώνεται πάντοτε στο σώμα, στην ψυχολογία ή και στο γνωστικό μας επίπεδο.
Τα συμπτώματα είναι συνήθως :
- Συχνές λοιμώξεις / Μειωμένη Ανοσοποιητική ικανότητα
- Δερματικές παθήσεις
- Πονοκέφαλος / Ημικρανίες
- Ζάλη
- Προβλήματα μνήμης
- Διατροφικές διαταραχές
- Ναυτία
- Τικ
- Διαβήτης τύπου ΙΙ
- Κρίσεις πανικού
- Δυσκοιλιότητα / Διάρροιες
- Ταχυπαλμία / Αρρυθμίες
- Τριχόπτωση
- Αυτοάνοσα νοσήματα
- Και πάρα πολλά ακόμα, μερικές φορές πολύ επικίνδυνα, για την ίδια μας τη ζωή. Όπως ο καρκίνος.
Όποτε εμφανίζουμε κάποιου είδους σύμπτωμα, πρέπει πρώτα και χωρίς παρέκκλιση, να ελέγχεται πάντοτε ιατρικά και να ακολουθούνται οι ανάλογες οδηγίες. Αν έπειτα, ο γιατρός φτάσει στο συμπέρασμα ότι τα συμπτώματα δεν εμπίπτουν σε κάποια οργανική, βιολογική παθογένεια, δεν καθορίζονται δηλαδή από μία συγκεκριμένη νόσο, θα πρέπει πλέον να αντιμετωπιστούν με περισσότερο ολιστικές μεθόδους, που να αφορούν τον συνολικότερο τρόπο ζωής μας. Διότι τα συμπτώματα αυτά, δημιουργούνται από την αλληλεπίδραση του σώματος και της ψυχολογίας μας μαζί.
Πώς λειτουργούν τα ψυχοσωματικά συμπτώματα
Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, λειτουργούν ως ένας ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ απέναντι σε αυτό το οποίο βιώνουμε. Είτε με το να μας απομακρύνουν από αυτό. Είτε με το να εκτονώνεται ο οργανισμός μας, μέσα από το σύμπτωμα, ώστε να μπορέσει έτσι να ανταπεξέλθει στην γενεσιουργό αιτία, το άγχος.
Οι φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ να τηρούνται κανονικά, μπορούν να απαλύνουν ίσως τον πόνο, να καταστείλουν τα συμπτώματα ή και να τα εξαφανίζουν. Όμως για λίγο. Κι αυτό γιατί δυστυχώς η αιτία που τα προκάλεσε, δεν αντιμετωπίζεται ούτε με αντιβίωση, ούτε με δερματικές αλοιφές.
Η γενεσιουργός αιτία, είναι ο λανθασμένος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις στην ζωή μας:
Είτε γιατί δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την κατάσταση με τρόπο ωφέλιμο για εμάς. Είτε επειδή νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε και να την αντιμετωπίσουμε.
Δυσκολευόμαστε στα παραπάνω, επειδή την Συναισθηματική μας κατάσταση την καθορίζουν δύο πράγματα:
Η ερμηνεία που δίνουμε σε κάθε τί το οποίο μας απασχολεί και το κατά πόσο εκτονώνουμε την πίεση που νιώθουμε από αυτό, με υγιή τρόπο. Όταν τα δύσκολα συναισθήματά μας, δεν τα εξωτερικεύουμε με τον κατάλληλο τρόπο, αναλαμβάνει το σώμα, να το κάνει για εμάς, μέσω των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων ή παθήσεων.
Το δικό μου παράδειγμα
Ως έφηβη, σε περιόδους έντονου στρες, εμφάνιζα γαστρεντερολογικά συμπτώματα (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ναυτίες) και έντονους πονοκεφάλους. Άλλοτε πάλι, ένιωθα να κλείνει η φωνή μου, δεν μπορούσα να μιλήσω, τα χέρια μου έτρεμαν, έσφιγγα τα δόντια μου και παρουσίαζα έντονες αρρυθμίες. Η εμφάνιση, ένταση και η χρονική διάρκεια του εκάστοτε συμπτώματος ήταν ανάλογη πάντοτε με την εμφάνιση, την ένταση και την χρονική διάρκεια της κατάστασης που αντιμετώπιζα.
Αργότερα, παρουσίασα πολύποδες στην μήτρα και έπειτα από μία MRI εγκεφάλου, η ιατρός διέγνωσε αλλοίωση του εγκεφαλικού φλοιού και του ιππόκαμπου. Και τα δύο τελευταία, ήταν συνέπεια έντονου χρόνιου στρες. Είχα παγιδευτεί λοιπόν στον φαύλο κύκλο των σοβαρών πλέον ψυχοσωματικών νοσημάτων.
Κι αυτό, διότι το μυαλό μου επέμενε να επαναλαμβάνει τα ίδια μοτίβα συμπεριφοράς, τις ίδιες αρνητικές και περιοριστικές για εμένα σκέψεις και οι οποίες με καθιστούσαν σχεδόν ανίκανη να σκεφτώ με έναν διαφορετικό, υγιή, θετικό τρόπο, για τις καταστάσεις που βίωνα. Αποτέλεσμα όλου αυτού, ήταν η συνεχής επιδείνωση των συμπτωμάτων και οι υποτροπές. Για την μετέπειτα περίοδο, βοήθησε αρκετά η ψυχοθεραπεία. Και όλο αυτό, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δούλεψε καλά. Είχα κάνει όμως ένα τεράστιο λάθος. Δεν είχα «μάθει» στο μυαλό μου.. «πώς να σκέφτεται» με ενδυναμωτικό mindset (Growth Mindset). Το αποτέλεσμα; Πολλά από αυτά, να εμφανιστούν ξανά και ξανά.
FIXED MINDSET : Ο αποδυναμωτικός τρόπος σκέψης
Το Fixed mindset, ο αποδυναμωτικός και περιοριστικός τρόπος σκέψης για εμένα και τις δυνατότητές μου, είχε εμποτίσει την αντίληψη που είχα για την πραγματικότητα. Αυτός ο τρόπος σκέψης, με παρέσερνε όλο και πιο βαθιά στην θλίψη και τα ψυχοσωματικά.. απλά επανεμφανίζονταν. Και όλο αυτό, γιατί το χρόνιο στρες το οποίο βίωνα ασταμάτητα, ενεργοποιούσε συνεχώς το αυτόνομο νευρικό σύστημα του οργανισμού μου, το σύστημα «πάλης ή φυγής» ή αλλιώς «Fight or Flight».
Αυτή η κατάσταση, δεν άφηνε ούτε την ψυχολογία μου, άλλα ούτε και το σώμα μου να ηρεμίσουν και να γαληνεύσουν.
Να αποκτήσουν ισορροπία. Άρα, ακολουθώντας τον συγκεκριμένο τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας, τα συμπτώματα επιδεινώνονταν. Αυτό το οποίο έπρεπε να κάνω, για να έχω διαφορετικά αποτελέσματα στη ζωή μου, ήταν:
Να αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζω την ίδια την ζωή. Γιατί θυμήσου, αν συνεχίζεις να κάνεις τα ίδια πράγματα, θα έχεις πάντα τα ίδια αποτελέσματα.
Γιατί άραγε ο εγκέφαλος λειτουργεί έτσι;
Το στρες το οποίο νιώθεις καθημερινά, είναι μία αίσθηση την οποία ο νους σου, έχει πλέον οικειοποιηθεί. Και όταν κάτι είναι οικείο στον εγκέφαλο, το αναγνωρίζει ως εύκολο και άρα, δεν ψάχνει τρόπους να το αντιμετωπίσει. Ακόμη κι αν τελικά, κινδυνεύει από αυτό.
Πώς συνειδητά μπορείς να επαναφέρεις την ηρεμία στη ζωή σου. Τι μπορείς να κάνεις;
Ευτυχώς.. Λύσεις υπάρχουν! Μπορείς συνειδητά:
- Να διδάξεις στον εγκέφαλό σου πώς -συνειδητά- να μπαίνει σε κατάσταση ηρεμίας μέσω τεχνικών του NLP, αναπνοών, διαλογισμός κ.λ.π.=
- Να παίρνεις όσο χρόνο έχεις ανάγκη απέναντι στις καταστάσεις
- Να μάθεις πώς να θέτεις τις κατάλληλες ερωτήσεις στον εαυτό σου ώστε να καθοδηγείς συνειδητά και ωφέλημα την σκέψη σου
- Αφού ερμηνεύσεις μία κατάσταση, να αναρωτιέσαι, ποια άλλη ερμηνεία θα μπορούσες να της δώσεις
- Να μάθεις πώς να ελέγχεις εσύ, τα συναισθήματά σου και όχι αυτά εσένα
- Να κάνεις δραστηριότητες που σε ηρεμούν, όπως γυμναστική, διαλογισμό, γιόγκα, περπάτημα
- Να έρχεσαι πιο συχνά σε επαφή με την φύση
- Να μην ξεχνάς να φροντίζεις τον εαυτό σου μέσα από σωστή διατροφή, ποιοτικό και επαρκή ύπνο και αποφυγή βλαβερών συνηθειών
Και όλο αυτό ναι, θέλει χρόνο, προσπάθεια, εξάσκηση και δέσμευση. Γιατί, το να διδάξουμε στον εγκέφαλό μας πώς να ηρεμεί και να διαχειρίζεται σωστά τα προβλήματα και έπειτα ο ίδιος ο εγκέφαλός μας να «προκαλεί» στο σώμα μας αυτή την λειτουργία ηρεμίας, είναι μία δυναμική διαδικασία.
Πώς θα αλλάξει η ζωή σου
Μαθαίνοντας να κυριαρχείς στις σκέψεις σου και στον τρόπο που ανταποκρίνεσαι στην πραγματικότητα που βιώνεις, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να :
- Απελευθερωθείς από τα ψυχοσωματικά συμπτώματα (όπου υπάρχει ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής ή ιατρικής παρακολούθησης, τηρείται κανονικά)
- Να ενισχύεις κάθε μέρα την αυτοπεποίθησή σου
- Να αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα από την ωφέλιμη πλευρά τους
- Να βρίσκεις Λύσεις
- Να κάνεις τις σωστές για εσένα επιλογές
- Να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις με περισσότερη ευκολία και ενσυνειδητότητα
- Να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά το στρες και τα συναισθήματά σου
Να αρχίσεις δηλαδή, να κυριαρχείς στο ίδιο σου το πεπρωμένο. Αν θέλεις λοιπόν, κλείσε το πρώτο σου, δωρεάν ραντεβού μαζί μου για να μάθεις για τις λύσεις μέσω του NLP και του Coaching, στα θέματα που τυχόν αντιμετωπίζεις ώστε να μάθεις πώς να ενδυναμώνεις όλο και περισσότερο την ψυχική και την σωματική υγεία σου. Θυμήσου..
Οι επιλογές που κάνεις στο παρόν σου, καθορίζουν το μέλλον σου…